Akkerbouw

Achtergrond laatste update:2 apr 2013

Alle aardappelmarkten vast gestemd

De aardappelprijzen stijgen over de hele linie. Dinsdag 2 april verhoogde de telersbeurs Goes de notering voor fritesgeschikt met een euro naar €21,00 tot €24,50 per 100 kilo. Voor export kwam de notering uit op €20,00 tot €22,50.

Dat is weliswaar een wat lager prijspeil, maar hier ging het om een rigoureuzere verhoging met €1,75. Diezelfde mate van verhoging voerde Verenigde Telers Akkerbouw vrijdag door. Belgapom noteerde toen voor de Bintjes 20 euro, een verhoging ten opzichte van de voorgaande week met €2,50.

Uit de voorgaande cijfers blijkt dat het exportkanaal nu even de kar trekt, maar de tendens is voor alle aardappelen 'vast'. De verwerkende industrie in Nederland betaalt weliswaar meer dan de afgelopen maanden, maar houdt wat betreft aankopen nog steeds de rem erop. De slinkende aardappelvoorraden bij de telers, in combinatie met een vertraagde aanplant en uiteindelijk opschuivende oogst van de vroege (frites-)aardappelen zullen in de komende periode niettemin druk op de ketel zetten. Op de termijnmarkt is inmiddels ook al flink gehandeld in het contract voor levering in juni, dat net als het aprilcontract in prijs stijgt.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.