Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Droogte in India duwt prijs omhoog

De suikerprijs zit in Londen weer boven de 500 dollar. Vorige week donderdag werd zelfs $519,70 per ton betaald voor het meicontract. Dat niveau is sinds begin dit jaar niet meer bereikt voor een eerstaflopende termijncontract. Gisteren schommelde de suikerprijs rond de 516 dollar.

De prijsstijging komt onverwacht. Analisten verwachten dat de wereld voor het derde achtereenvolgende seizoen meer suiker produceert dan verbruikt. De suikerprijs stond daarom lange tijd onder druk. In juli vorig jaar noteerde Londen nog rond de 650 dollar per ton voor het eerstaflopende contract. De prijs zakte langzaam naar rond de 480 dollar eind januari. Sinds een week zit de suikerprijs echter goed in de lift.

De belangrijkste factoren zijn India en Brazilië. India is de grootste verbruiker van suiker in de wereld en zelf ook een grote producent. Het land kampt met droogte waardoor de suikerproductie tegen valt. Analisten verwachten dat India de komende maanden grote hoeveelheden suiker op de wereldmarkt moet kopen.

Brazilië, de grootste suikerproducent en –exporteur in de wereld, verhoogt binnenkort de bijmengverplichting voor ethanol van 20 naar 25 procent. Bovendien produceren de Verenigde Staten minder ethanol vanwege de dure mais, waardoor Brazilië meer ethanol kan verkopen in het buitenland. Daardoor gaat Brazilië meer suiker verwerken tot ethanol. Dat komt niet op de markt. Dat duwt de suikerprijs omhoog.

Maar de huidige stijging is niet meer dan een duwtje. Want feit blijft dat de productie groter is dan het verbruik. Dat houdt de huidige stijging beperkt.

Prognose: de prijs stijgt licht.

Eén reactie

  • koestal

    Het weer beinvloedt de marktprijzen,dat is wel vaker zo,en dan ook nog weer de speculanten die er weer op in spelen

Of registreer je om te kunnen reageren.