Akkerbouw

Achtergrond

Alleen goede uien iets duurder

De uienprijzen vertonen een opwaartse tendens, maar die is helaas nog minimaal. Over het algemeen is er qua volume voldoende afzet in het buitenland, maar gespreid over een brede range bestemmingen.

Goed voelbaar is echter dat Afrika niet meer aan de markt is en Rusland nog niet. Deze afnemers zijn doorgaans goed voor de middelfijne sortering, die nu al weken achtereen bijzonder moeilijk te slijten is. De grovere ui, vanaf 60 mm, is vlot te verkopen, mits van goede kwaliteit. Inkopers halen de krenten uit de pap, maar eigenlijk is de spoeling dun. Aanbod van telers met goede kwaliteit uien in de schuur is matig. Opgeruimd wordt er nog voortdurend.

Emmeloord noteerde deze week de grovere sortering wat hoger dan de voorgaande, de telersprijs kwam uit op 9 tot 11 euro. De baalprijs is niettemin ook voor de grove nog hooguit 16 euro per 100 kilo, er is dus voor de sorteerder/verwerker weinig tot geen marge. Dat maakt het lastig om bij incidentele vraag vanuit Rusland (meer is dat nog niet) vlot te reageren. Financieel risico moet nu extra gemeden worden.

Ook voor de bestemmingen binnen (oostelijk) Europa is nog niet veel te beleven voor de exporteurs. De inkopers van uien wachten af tot de markt echt aantrekt. Er is beperkte werkvoorraad.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.