Akkerbouw

Achtergrond laatste update:28 mrt 2013

Aardbeiprijzen in de pas met temperatuur

Pasen komt te vroeg en het voorjaar te laat. Zo zou je in een notendop de situatie kunnen beschrijven waarmee de aardbeienmarkt momenteel te maken heeft.

Net als in Noord-Europa viel het weer in de Spaanse Huelva de voorbije weken tegen. In de tweede helft van week 13 is het  regenachtig en voor de komende dagen blijven de omstandigheden gematigd. Dat drukt de productie en de kwaliteit. Dat laatste is overigens niet nieuw, want dat wordt in de hand gewerkt door de manier waarop de Spanjaarden aardbeien telen en verwerken. Met wat minder oog voor kwaliteit en meer volgens de strategie ‘veel voor weinig’,  aldus een ingewijde van een Nederlands handelshuis.
De beste Spaanse aardbeien gaan nu naar Engeland, Duitsland en Scandinavië. Het zijn deze markten die ook in beeld zijn voor het overgrote deel van de Nederlandse (en Belgische) productie van vroege teelten als Lambada, Clery en Sonata. Verwacht mag worden dat die buitenlandse belangstelling de komende weken nog overeind blijft, omdat in die landen - net als in eigen land - de productie vertraagd is. Dat de huidige Nederlands/Belgische productie matig is, is onder andere af te leiden uit signalen van veiling Hoogstraten. In vergelijking met een jaar geleden ligt de huidige aanvoer tientallen procenten lager.
Het prijsniveau is niets te hoog. Een handelshuis in de Spaanse provincie Huelva noemt in de week voor Pasen een telersprijs van 2 euro per kilo, daarbij verwijzend naar de mindere kwaliteit van de vruchten.
De Nederlandse aanvoer zit al enkele weken op 3 euro per pond; in de huidige week voor Pasen lijken de prijzen iets op te lopen, maar afgezet tegen het volume is de huidige prijsvorming nog steeds mager. “We halen 2 tot 3 euro per kilo minder dan andere jaren”, aldus een teler. “Het is gewoon nog te koud, de consument heeft het voorjaarsgevoel nog niet”, zoekt hij als verklaring. Daarbij bestaat volgens hem het risico dat de Spaanse aanvoer in april parten blijft spelen, doordat de teelt daar door het matige weer achterloopt. De prijsvorming na Pasen is dan ook afwachten. De volumes zullen nog gematigd blijven en de vraag is afhankelijk van het weer.
De oogst van de doorteelt onder glas zal ook later op gang komen. Week 15 wordt genoemd, maar ook week 16. De situatie rond de buitenteelten is nog onzeker. Engeland is normaal behoorlijk zelfvoorzienend met stellingteelten, maar het is de vraag hoe die gewassen door de winter zijn gekomen. Dat geldt ook voor de vollegrondsteelten in Duitsland.

 

Tendens: onzeker, veel zal afhangen van het weer.

 

Richtprijzen op klok in euro per 500 gram
Product/datum 11-3 12-3 13-3 14-3 15-3 18-3 19-3 20-3 21-3
22-3 25-3
26-3 27-3 28-3

The Greenery

Sonata 35 Exc glas

2.53 2.54 2.7 2.87
2.47 3.03
3.05 3.26 3.46 3.37 3.33

The Greenery

Sonata 30 Exc glas

 

5.98 2.6 3.23 3.14 3.38 2.92 3.13
2.71 2.96
3.02 3.41 3.33 3.37

Of registreer je om te kunnen reageren.