Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt raakt vaster gestemd

Gebrek aan transacties op de vrije aardappelmarkt zorgde sinds de jaarwisseling voor wegglijdende aardappelprijzen. Nu lijkt er stabilisatie op te treden en zelfs wat prijsherstel, voor zover overigens van herstel is te spreken bij een niveau rond de 20 tot 25 euro per 100 kilo.

De hoofdrol is voor de middellange termijn het weer. De vorst van de afgelopen week en de nog steeds koude, natte en voor poten ongunstige omstandigheden spelen geen rol voor de directe verwerkingsbehoefte. Het effect op de te verwachten vraag vanaf nu is echter aanzienlijk, omdat verwerkers zich moeten indekken met grondstof voor het einde van het seizoen. De vroege oogst ligt twee tot drie weken achter op schema. Dat geldt nog meer voor Duitsland en België dan voor Nederland.

Moeizaam of in het geheel nog niet poten en in bepaalde gebieden zelfs enige vorstschade krijgen als factoren voor vertraging een vervolg doordat de grond koud is. Dat remt de groei. Deze omstandigheid in combinatie met de toch al kleine voorraden gaat leiden tot schaarste. Het wordt moeilijk voor de fritesproducenten om soepele aansluiting te verzorgen van het ene op het andere oogstjaar.

De vooruitzichten voor de aardappelprijzen in de komende maanden lijken goed. De bovenkant van de vrije markt wordt bepaald door Agria en Markies. Daarvoor is eind vorige week 23 tot 24 euro betaald. Maandag gaf de beurs Rotterdam voor het eerst dit jaar een stijging van de fritesnotering te zien, met een euro aan de bovenkant. De beursprijzen van tafelaardappelen waren onveranderd. De marktstemming is prijshoudend.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.