Akkerbouw

Achtergrond

Veel koopbelangstelling op termijnmarkt

Met een vast prijsverloop van €23,70 naar €24,10 is woensdag op de aardappeltermijnmarkt de bovenkant van de handelsrange getest. Er werd vlot gehandeld met een totale omzet over alle maanden van 384 contracten.

De verkoopbelangstelling is vanaf het begin van februari sterk afgenomen. De opleving in de termijnmarkt lijkt vooruit te lopen op de effectieve prijsontwikkeling. Voor de termijnmarkt is dit geen vreemd verschijnsel, zowel naar boven als naar beneden hebben de termijnmarkten de neiging om tijdelijk te overdrijven of vooruit te lopen op een nieuwe ontwikkeling van de effectieve markt.

De komende weken zal duidelijk worden welke richting de markt zal inslaan. De resultaten van de voorraadinventarisaties, wel of geen vroege planttijd en de ontwikkeling van de exportmogelijkheden, gekoppeld aan de grondstofbehoefte van de industrie zijn de bepalende factoren. De export van frites naar bestemmingen buiten de EU-27 heeft zich bijzonder sterk ontwikkeld in 2012. De export over de laatste twaalf maanden steeg met 36,9 procent naar 993.024 ton. Vooral de afzet naar Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen steeg enorm. De handelsrange op de termijnmarkt was €22,50 tot €25,00.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.