Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt wordt verder verziekt

Over de kwaliteit van de uien is momenteel veel discussie, maar in feite is er met de doorsnee partijen in de bewaring best goed te werken.

Om ze klaar te maken voor verzending is genoeg tijd beschikbaar, want er is minder volume nodig dan tijdens de ongelooflijke topweken die januari en begin februari opleverden voor de export. Heel gretig om nu uien te verkopen zijn de telers niet, gezien de prijzen die hooguit tegen de kostprijs aan schurken. Vandaar de wijziging van de marktstemming die de telersbeurs Emmeloord aangeeft: nu rustig tegen de voorgaande week flauw.

Een groot probleem echter is het gegeven dat er ook erg slechte partijen uien op de markt komen, die zijn aangetast door inwendig bacterieel bederf. Deze tarra is de nasleep van veel regen in de tweede helft van het rooiseizoen. Normaal gesproken zou men die niet moeten verwerken. Echter, telers zijn blij als ze die kwijt zijn en verwerkers willen hun (gezamenlijk erg grote) capaciteit rendabel kunnen benutten en kopen deze slechte partijen in voor weggeefprijzen. Vandaar telersprijsverlagingen met 75 cent respectievelijk 25 cent per 100 kilo voor de gele uien 30% en 60% grof. De rommel komt onder de geldende gemiddelde baalprijs in de verkoop en verziekt zo in twee opzichten de markt: door prijsbederf en door teleurstelling over Nederlandse uien bij buitenlandse afnemers.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.