Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt raakt in een impasse

De stemming op de uienmarkt is letterlijk en figuurlijk rustig. Weinig transacties en duidelijk meer aanbod dan vraag.

De exportvolumes zijn teruggevallen met wat afbestellingen, mede vanwege onduidelijkheid over de vraag vanuit Afrika. Daar is in de afgelopen weken veel volume Nederlandse uien binnengekomen, vooral in december. Vorige week ging het nieuws rond dat Senegal de grens dit voorjaar per 10 februari sluit voor buitenlandse uien. Verladen voor die bestemming had dus geen zin meer. Senegal is voor de uienexport de grootste afnemer, die voor andere importlanden ook een graadmeter is voor de marktstemming. Het gevolg is de huidige impasse, waarin ieder afwacht of de prijs gaat zakken en zo ja hoeveel. Sorteerders en verpakkers bieden partijen die ze klaar hebben staan en die ook weg moeten relatief goedkoop aan, ook al stond de baalprijs al langere tijd op een laag niveau ten opzichte van hun inkoopprijzen. Ze hebben voor hun werkvoorraad nu nauwelijks uien nodig. Eerst moet duidelijk zijn wat er elders overzee verkocht kan worden. Rusland is nog steeds nauwelijks in beeld als afzetmarkt. De telersprijzen komen onder druk.

De kwaliteit van de uien is gemiddeld matig. Anders dan in beide voorgaande seizoenen is echter de aanwezige tarra doorgaans goed uit te lezen. Daardoor kan er, meer werk ten spijt, toch een acceptabel eindproduct worden aangeboden.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.