Akkerbouw

Achtergrond

Turbulente handelsweek termijnmarkt

De aardappeltermijnmarkt beleefde een turbulente handelsweek waarin de termijnprijs zwaar onder druk stond, met een prijsverloop van €24,00 aan het begin van de week naar een dieptepunt van €20,50 en een hoge omzet aan termijncontracten.

Op donderdag startte de markt op het dieptepunt van €20,50, maar kon zich herstellen aan het einde van de dag naar €22,00. De markt bleek vrijdag niet gevoelig meer voor de prijsdalingen van Belgapom naar €20,00 (- €2,00) en SNM naar €20,50 (- €1,30). De termijnmarkt liep de hele week ver vooruit op de prijsontwikkeling in de effectieve markt.

Nadat donderdag de cash-settlementprijs uitkwam op €23,00 (- 60 cent) werd duidelijk dat onder invloed van verliesname de termijnprijs te ver was doorgezakt. Vrijdag was de stemming daardoor duidelijk vaster en herstelde de termijnprijs weer, naar een slotstand van €22,70 (+ 70 cent). In de dalende markt zijn de afgelopen week veel koopposities afgebouwd en dekkingsposities teruggekocht, waardoor de openstaande positie zakte naar 5.150 (-32) contracten.

Ondanks het flauwe prijsverloop van de termijnmarkt werd er door de meeste verwerkers door gekocht bij de boer. De exportactiviteiten lijken inmiddels weer toe te nemen, geholpen door het lagere prijsniveau. De handelsrange op de termijnmarkt bedraagt €21,50 tot €24,50.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.