Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs daalt hard in Londen

De suikerprijs is hard gedaald op de termijnmarkt in Londen. Maandag sloot het eerstaflopende termijncontract (levering maart) op 488,50 dollar per ton. In één week zakte de prijs 15 dollar.

Vorig jaar rond half februari was suiker zo’n 170 dollar duurder. In februari 2011 noteerde het eerstaflopende contract zelfs 300 dollar hoger. Half januari zakte de suikerprijs in Londen onder de 500 dollar. Dat was sinds juli 2010 niet meer voorgekomen. Op 13 juli 2011 bereikte de prijs nog een record van 876 dollar.

De prijs daalt omdat de wereld voor het derde achtereenvolgende seizoen meer suiker produceert dan verbruikt. In seizoen 2010/2011 is 6 miljoen ton suiker méér geproduceerd dan verbruikt. Het seizoen daarop bedroeg het overschot 12 miljoen ton. Dit seizoen is het overschot 5 miljoen tot 9 miljoen ton, afhankelijk van welke marktbureau je raadpleegt.

Eind juni 2011 zakte de suikerprijs onder de 800 dollar. In september 2011 werd de grens van 700 dollar doorbroken. In april 2012 zakte de prijs onder de 600 dollar. En nu ligt de prijs onder de 500 dollar. De daling komt vooral doordat Brazilië een grote suikerproductie verwacht. Het land is verreweg de grootste producent en exporteur in de wereld.

De daling van de prijs wordt getemperd doordat India voor het eerst in jaren veel suiker koopt op de wereldmarkt. Ook verwachten analisten dat Brazilië het bijmengpercentage van ethanol aan fossiele brandstoffen gaat verhogen van 20 naar 25 procent. Dan is meer suiker nodig voor de ethanolproductie. Maar dit is onvoldoende om de suikerprijs omhoog te duwen.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.