Akkerbouw

Achtergrond

Stagnatie uienafzet drukt prijs

Het wegvallen voor een belangrijk deel van de uienexport naar Afrika wordt behoorlijk gevoeld in de handel. Het scheelt immers 5.000 à 7.000 ton afzet per week.

In vergelijking met voorgaande seizoenen is de actuele uitvoer, naar schatting tussen 15.000 en 20.000 ton per week, niet slecht te noemen. De sorteer- en verwerkingscapaciteit is echter beduidend groter. Dat leidt tot scherpe onderlinge concurrentie. De exporteur is nu afhankelijk van de beste of directe contacten voor de verkoop van uien, of moet anders het wapen van lage prijzen hanteren. In de verflauwde markt wachten buitenlandse inkopers ook nog eens af hoever het prijspeil kan zakken. Dat heeft een drukkend spiraaleffect op de baalprijs. De telersprijzen zakken onder invloed daarvan ook, maar met kleine stappen. Alleen wie echt van de uien af moet biedt ze aan. De telersprijs die gemaakt wordt voor de gele zaaiuien ligt immers nog steeds niet boven de kostprijs, blijkt uit berekeningen van de adviesdienst DLV Plant. Uitgaande van de landelijk gehaalde opbrengst van gemiddeld 58,5 ton/ha (CBS) komt DLV uit op 13 cent per kilo. Toch is de stemming bij de boeren behoorlijk positief. De berichtgeving naar aanleiding van de jongste uienvoorraadpeiling werkt daar aan mee: veel van de hoofdoogst is al afgeleverd en van het restant is ruim 70 procent vrij aanbod.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.