Akkerbouw

Achtergrond laatste update:8 feb 2013

Spruitenseizoen hobbelt naar het einde

De aanvoer aan spruiten begint geleidelijk te dalen met af en toe nog een uitschieter die zal samenhangen met de wisselende weersomstandigheden en de mogelijkheden om al dan niet te kunnen plukken.

Op 5 februari werd op The Greenery 74 cent voor spruiten A I-I betaald. De dag ervoor was dat 59 cent en op vrijdag 1 februari 66 cent. De laatste twee dagen van januari zat het prijsniveau nog op 84 cent en 1,09 euro. Bij The Greenery was de aanvoer tijdens de vorstperiode vrij minimaal, waardoor de prijs voor de A-sortering opliep tot zo’n 1,30 euro per kilo. Daarna trok de aanvoer weer aan, maar bleef het aandeel voor de klok van A- en B-spruiten minimaal. Hoewel veel spruiten kapot gevroren zijn, verwacht The Greenery tot begin maart nog Nederlandse spruiten, maar de aanvoer zal geleidelijk afnemen en de prijs zal naar verwachting stabiel blijven, op een niveau tussen 70 en 90 cent.
Op ZON fruit & vegetables werden in week 4 nog A-spruiten aangevoerd voor prijzen variërend van 1,08 tot 1,39 euro. In week 3 was de aanvoer nog ruim 20 ton; in week 4 was dat bijna 6 ton. In week 5 zakte dat tot onder de 5 ton. Bij ZON zit het seizoen er dan ook nagenoeg op.
Op Veiling REO was de prijs op 30 januari voor de sortering -35  EEG nog 1,08 euro en voor de sortering +33  EEG 1,38 euro. Op 1 februari was dat 1,05 en 1,18 euro en op 4 februari 70 en 88 cent per kilo. De gemiddelde prijs over januari voor deze sorteringen was 63 en 74 cent. De aanvoer was van maandag tot en met donderdag in week 5 in totaal bijna 5 ton, maar op vrijdag kwam er nog 11 ton. In week 4 bedroeg de aanvoer nog bijna 65 ton. Op maandag 4 februari werd bijna 15 ton aangevoerd en op dinsdag zakte dat weer sterk terug.

Prognose: dalende aanvoer en stabiele prijzen.

 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.