Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Regen in Argentinië stuwt sojaprijs

De koolzaadnotering van het eerstaflopende termijncontract steeg dinsdag op de termijnmarkt in Parijs gedurende de handelsdag met 6 euro per ton. Maandag sloot het meicontract op €467,50 per ton.

De stijging op dinsdag werd veroorzaakt doordat sojabonen in Chicago duurder werden. En dat had weer te maken met de regen in Argentinië. In het weekeinde is namelijk minder neerslag gevallen dan gedacht. Daardoor zijn de gevolgen van de droogte nog niet achter de rug. Dat tempert de oogstverwachtingen voor sojabonen.

Bovendien verwachten analisten dat China weer volop sojabonen gaat kopen op de wereldmarkt, nu de festiviteiten rondom de Chinese jaarwisseling zijn afgelopen. Daarnaast werd palmolie duurder. Dat duwt de prijzen van andere oliehoudende zaden omhoog.

Vorige week werd de sojaprijs gedrukt door de goede oogstverwachtingen in Zuid-Amerika. Daarnaast raamde het Amerikaanse ministerie van landbouw de wereldwijde productie van alle oliehoudende zaden op 466,9 miljoen ton. Dat is nog nooit zo hoog geweest.

Maar de beschikbaarheid van koolzaad houdt niet over dit seizoen. Daarom heeft het eerstaflopende contract van dit oliehoudende gewas minder last van prijsdruk. Maar de termijncontracten voor de nieuwe oogst noteren in Parijs rond 40 euro lager dan die voor de oude oogst. Er wordt een goede koolzaadoogst verwacht in de EU, voor zover dat al is in te schatten zo vroeg in het seizoen. Het winterkoolzaad staat er goed bij in Duitsland. In Frankrijk is dat wat minder. In het Verenigd Koninkrijk heeft het winterkoolzaad erg veel last van de nattigheid.

Prognose: markt is onzeker.

Eén reactie

  • koestal

    Krachtvoer zal duur blijven,de melkveehouder moet straks weer goed voer van eigen land halen ,daar valt de meeste winst te halen

Of registreer je om te kunnen reageren.