Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Regen drukt graanprijzen wereldwijd

De graanprijzen staan onder druk. Dat komt vooral doordat er regen is gevallen in de door droogte getroffen tarwestreken in de VS. Dit keer zijn het flinke buien, zodat de wintertarwe de kans krijgt zich te herstellen.

Ook is er regen gevallen in Argentinië. Daarnaast trekken speculanten zich terug van de termijnmarkten. Ze verwachten hogere rendementen op de aandelenbeurzen die positiever zijn gestemd dan de agrarische markten.

Het gevolg is dat vrijwel alle prijzen van agrarische grondstoffen zakken. Niet alleen op de termijnmarkten. De beurs in Groningen verlaagt de tarwenotering met 7 euro naar 246 euro per ton. Gerst wordt 8 euro goedkoper op 223 euro. De beurs in Goes verlaagt de tarweprijs met 2 euro naar 231 euro voor voertarwe en 236 euro voor maaltarwe. Gerst wordt 3 euro goedkoper op 217 euro. Het HPA verlaagt de EU-noteringen voor tarwe met €4,60 en voor gerst met €7,20. De fysieke markten volgen de termijnmarkten.

Toch blijft de prijsdaling opmerkelijk. Ongeacht welke graanbalans je raadpleegt, ze geven allemaal aan dat de beschikbaarheid van tarwe en mais krap blijft dit seizoen. Tarwe wordt ergens in maart krap. Het oogstseizoen in de wereld loopt immers van eind mei op het noordelijk halfrond tot januari in Australië op het zuidelijk halfrond. Er komt voorlopig geen korrel tarwe bij.

En de importeurs zijn actiever geworden na de recente prijsdalingen. Jordanië en Algerije hebben zich al gemeld op de wereldmarkt. Dit seizoen sluit af op 30 juni met lage voorraden. Er hoeft maar iets te gebeuren met het weer of de prijzen gaan rap omhoog.

Prognose: prijs daalt

Eén reactie

  • ed12345

    Ik weet niet of de schrijver vaak beurs bewegingen bijhoud , maar het is de noormaalste zaak van de wereld dat de prijzen nu zakken . Eerstens om een prijs omhoog te houden moeten er constant NIEUWE berichten binnen komen over droogtes ,slechte oogst omstandigheden kleine vooraden etc etc zoniet daalt de ambitie om te kopen op de termijnmarkt en zakt de prijs tweedens is de chicago beurs trent zettend en in noord america is het nu winter dus berichten over moeilijke zaai of groei omstandigheden zijn er nu niet derdens de beurs prijs zal altijd golven, maken jullie je maar niet ongrust voor juni komt de prijs van granen best weer omhoog

Of registreer je om te kunnen reageren.