Akkerbouw

Achtergrond

Prijzen op witlofmarkt zakken tot onder kostprijs

De witlofmarkt zit in een dip. Na een goede start vlak na de jaarwisseling zijn de prijzen tot ver onder de kostprijs gezakt. Bovendien lijken de kansen op een snelle verbetering klein.

De eerste twee weken van januari ging het goed met de prijsvorming van witlof, maar daarna zakte de prijs volledig in, tot onder kostprijsniveau. De afnemende vraag, doordat acties van supermarkten als Albert Heijn en Delhaize voorbij zijn, en de goede producties bij de telers lijken de belangrijkste oorzaken.

De klokprijzen op de veilingen van REO en ZON fruit & vegetables stegen na de jaarwisseling tot boven 1 euro per kilo, op veiling ZON klom de prijs in de eerste week zelfs tot boven de €1,30 per kilo. Het algemene beeld is dat er in week 1 en 2 supermarktacties rond witlof waren en dat die acties de prijs kennelijk hebben opgedreven door het relatief geringe aanbod. Daardoor was er in week 1 en 2 sprake van een vragende markt. Dat had ook te maken met het feit dat heel veel bedrijven niet op volle toeren draaiden, omdat buitenlands personeel rond en na Kerstmis nou eenmaal graag in het land van herkomst verblijft, zegt een Nederlandse teler.

In de weken daarna zijn er geen acties meer geweest, maar is de productie wel op volle stoom gekomen door de ruime beschikbaarheid aan wortels, nauwelijks problemen in de teelt en de hernieuwde beschikking over voldoende personeel.

Kortom, de productie bij telers laat niets te wensen over. Sterker nog, er is sprake van een overaanbod, bevestigt een Belgische handelaar, omdat de producties per vierkante meter 10 tot 20 procent hoger liggen dan vorig jaar rond deze tijd en dat geldt dan zowel voor Nederland, België als Frankrijk. Daardoor en door het ontbreken van acties zakte de prijs naar een niveau waarvoor eigenlijk geen witlof meer te telen valt.

In zijn algemeenheid is het witlof op dit moment bovendien van uitstekende kwaliteit, hetgeen ook bijdraagt aan het grote aanbod. Een enkel bedrijf kampt wel met problemen en dan gaat het voornamelijk om phytophthora.

 

Klokprijzen fors omlaag

Voor de klok van de Belgische Veiling REO werd in week 1 'slechts' 440 ton aangevoerd en dat liep in week 2 op naar 650 ton. Daarna stabiliseerde de aanvoer zich op ruim 500 ton per week. Om precies te zijn in week 3 was dat 505 ton; in week 4 liep dat op naar 554 ton en in week 5 naar 577 ton. In week 6 zakte de aanvoer terug naar 542 ton.
De gemiddelde prijzen voor de sortering kortgrof van Flandria-kwaliteit waren in week 1 nog €1,02 per kilo; in week 2 was dat €1,03 en daarna zakte het sterk naar 49 cent in week 3; 39 cent in week 4 en 36 cent in week 5. Dat prijsniveau handhaafde zich in week 6. In december was de prijs gemiddeld 59,5 cent per kilo en over januari gemiddeld 68 cent.
Op ZON fruit & vegetables was de klokaanvoer in week 1 slechts 15 ton en dat liep in week 2 op tot 55 ton. In de weken daarna zat het aanbod op iets meer dan 40 ton per week. De gemiddelde prijzen voor de sortering kortgrof waren in week 1 nog €1,33 per kilo; in week 2 zakte dat naar €1,19 en daarna zakte de prijs verder in tot 49 cent in week 3; 43 cent in week 4; 32,5 cent in week 5 en 31 cent in week 6.

Of registreer je om te kunnen reageren.