Akkerbouw

Achtergrond

Prijs van fritesgeschikt stabiliseert

De aardappelmarkt is nog steeds rustig gestemd, met meer aanbod dan vraag. Al met al zijn er weinig transacties. Wat België betreft valt te melden dat de Bintjes met gemiddelde een euro in prijs zijn verlaagd.

Dat gold voor zowel de notering van proefcentrum voor de aardappelteelt PCA als die van Belgapom. Voor Nederland geldt eveneens een iets lagere Bintje-notering, zij het minder verlaagd dan in België. Voor het overige wijzigen de prijzen voor fritesgeschikte aardappelen niet of nauwelijks meer. De telersprijs hangt rond gemiddeld €22,50. Inkopers houden de voet op de rem tegen prijsstijging, maar veel aanbod is er ook niet. Het qua aantal transacties rustige marktbeeld geldt ook voor de termijnmarkt.

De noteringen voor exportaardappelen staan wat meer onder druk. Dat bleek maandag ook uit de groothandelsprijzen van Rotterdam. Fritesgeschikt voor levering binnen Nederland, België en Duitsland zakte aan de bovenkant van de notering met 50 cent. De exportnotering ging aan de onderzijde met 2 euro omlaag. Dat kan mede veroorzaakt zijn door wat extra aanbod van minder goed bakkende partijen aardappelen uit de verwerkende industrie. Ook de noteringen voor aardappelen met bestemming droogindustrie zijn wat gedaald (50 cent per 100 kilo).

De jongste cijfers over de aardappelvoorraad in het Verenigd Koninkrijk geven aan dat de export van alle categorieën aardappelen met die bestemming weer kan aantrekken. Voorlopig loopt het Britse prijspeil voor fritesgeschikt qua wijzigingen aardig in de pas met die op het vasteland.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.