Akkerbouw

Achtergrond

Polonaise werd even ingezet op aardappeltermijnmarkt

Met carnaval in volle gang, werd ook op de termijnmarkt even de polonaise ingezet en deed het aprilcontract een stijging van €1,00, maar moest het grootste gedeelte van deze stijging weer ingeleverd worden, want de markt zakte in en de laatste handel werd vanmiddag op €23,10 gedaan. Alsnog een stijging van €0,40 ten opzichte van vrijdag.

Toch was er niet veel nieuws te vinden, er wordt nog steeds nagepraat over de cijfers van de voorraadmeting in België, cijfers die gemakkelijk gebruikt kunnen worden voor zowel een positieve als negatieve visie op de verdere ontwikkeling van de termijnmarkt.

Feit lijkt te blijven dat cijfers de termijnmarkt dit jaar niet in beweging zullen krijgen, alleen nieuws uit de fysieke markt lijkt sterk genoeg om een duidelijke trend te bewerkstelligen op de beurs in Frankfurt. En juist daar lukt het niet om de gang er weer in te krijgen die er eerder dit seizoen wel in zat. Nadat vrijdag de noteringen onveranderd waren in België en Frankrijk, was de notering in Rotterdam weer iets lager, zowel voor frites als export een verlaging van €0,50. Frites noteerde €21,50-24,50 terwijl export €22,00-25,00 liet zien.

Aanbod zit er echter weinig in de markt. Als de krapte zich in de markt laat zien, dan kunnen de prijzen zo weer een stapje er bij doen, met de termijnmarkt voorop. Daarvoor geven de voorraadcijfers nog genoeg hoop, want ondanks dat we nu geen echte reactie laten zien op de cijfers is het wel de laagste voorraad in België sinds 2006 en is de verwerkingscapaciteit bij onze zuiderburen sindsdien fors toegenomen. Maar voordat we echt omhoog kunnen kijken zal eerst de fysieke markt helemaal gestabiliseerd moeten zijn, iets wat voorlopig nog niet gelukt is gezien de noteringen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.