Akkerbouw

Achtergrond

Opruimen drukt onderkant fritesprijs

De aardappeltermijnmarkt heeft een hectische week achter de rug. Het verloop van de prijs voor het termijncontract april 2013 wijst op flinke nervositeit omtrent de situatie eind april, als er afgewikkeld moet worden.

Het ging bergafwaarts, naar een niveau dat onder dat van de effectieve fritesmarkt duikelde. Voor telers met dekkingspositie op de termijnmarkt was het lage prijspeil juist een meevaller, meldde makelaarskantoor voor agrarische termijnhandel De Vries & Westermann. Ingenomen dekkingspositie kon onder het effectieve prijsniveau worden teruggekocht. Dat heeft niet lang geduurd. Op vrijdag was er weer enig herstel, dat op maandag redelijk in stand bleef, maar bij relatief weinig handelsactiviteit.

Op de effectieve markt was alleen in België een vergelijkbaar verval. PCA en Belgapom noteerden voor Bintje €1,50 tot €2,00 minder dan voorgaande week. Voor overige fritesrassen meldde alleen Belgapom een prijs: 21 euro voor Challenger/Fontane. PCA had er onvoldoende transacties voor gesignaleerd. Het is ook geen topprijs, afgezet tegen de noteringen van de Nederlandse telersbeurzen en die van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA), die tot 25 euro gaan. VTA verlaagde alleen onderkant en blijft in de pas lopen met de telersbeurs Goes, dus wat hoger dan Emmeloord aangeeft. Inkopers houden de boot af, waardoor toch een aantal telers nerveuzer wordt en aardappelen opruimt. De handel loopt feitelijk stroef, buiten de verlading van meelever-aardappelen is er weinig tot geen vrije handel. De fritesprijs komt meer in de buurt van de noteringen voor export, die volgens Bureau Aardappel Informatie weer wat aantrekt.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.