Akkerbouw

Achtergrond

Onzekerheid drukt graanprijzen

De graanprijzen zakken deze week. Voorafgaand aan de nieuwe graanprognose die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vrijdag publiceert, verzilveren speculanten hun winsten. Verder is de markt stuurloos.

Alle berichten over krapte zijn al verrekend in de prijzen. Het HPA verlaagde de EU-noteringen deze week. Ook de beurs in Groningen noteert lagere tarwe- en gerstprijzen. Middenmeer en Goes houden de graanprijzen gelijk.

Tegenstrijdige berichten maken de graanmarkt onzeker. De VS exporteert minder tarwe en mais dan gedacht. Terwijl de lage dollarkoers ten opzichte van de euro de VS juist een voordeel zou moeten geven. Het is droog in Argentinië, maar buurland Brazilië verwacht zeer goede oogsten. De euro is duur, maar de EU exporteert meer tarwe dan vorig seizoen. De VS heeft weinig mais, maar de ethanolproductie draait op een laag pitje en er is minder vraag naar veevoer.

De graanmarkt wacht daarom op berichten over de nieuwe oogst. Het areaal tarwe en mais groeit waarschijnlijk in de wereld. Maar de grote vraag is hoe het graan op het noordelijk halfrond uit de winterslaap komt. De andere grote vraag is wat het weer doet tijdens het groeiseizoen. Het weer bepaalt in grote mate de opbrengst per hectare. En de hectareopbrengsten hebben een veel grotere invloed op de beschikbaarheid van graan dan het areaal.

De prijs van sojabonen wist zich deze week te onttrekken aan de malaise. De prijzen stegen op de termijnmarkt in Chicago. Dat komt door de droogte in Argentinië. Bovendien blijft China veel sojabonen kopen. Maar woensdag moest ook de sojanotering een veer laten in Chicago.

Prognose: markt is instabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.