Akkerbouw

Achtergrond

Matige uien drukken telersprijs

In de buitenlandse afzet van Nederlandse uien moeten Rusland en Oost-Europa nu het stokje overnemen van (delen van) Afrika.

Dat gebeurt eigenlijk nog maar zeer mondjesmaat. Verminderde vraag drukt het aantal transacties bij de boeren. Omdat ze toch het een en ander aanbieden loopt de al bestaande lichte druk op de uienprijs op. Sterk bepalend voor de animo van de inkoper en daarmee prijs is momenteel de kleur. Belangstelling en marktpotentieel voor echt goede uien is er zeker. Dat geldt zowel de supermarkten hier in Europa (vooral het Verenigd Koninkrijk), maar ook voor afnemers in het Caribisch gebied, in Zuid-Amerika en toch ook Rusland. Te voorzien is echter dat de komende tijd juist meer aanbod vrijkomt van de mindere kwaliteiten.

In het Verenigd Koninkrijk gaan de klanten in het topsegment, zoals Tesco en Sainsbury’s, pas over op nieuwe oogst zodra die beschikbaar komt. Bij uienschilbedrijven en dergelijke blijft vanwege de geringe voorziening uit eigen oogst de vraag op peil. Toenemende vraag uit het Verenigd Koninkrijk is merkbaar aan de gestegen notering voor biologische uien. Aangezien het Verenigd Koninkrijk voor bio-uien zeer zware kwaliteitseisen hanteert heeft dat invloed op hoogte van de gerealiseerde prijzen en daarmee de notering van Emmeloord, die een euro steeg.

Prognose: prijsverlaging gele ui.

Of registreer je om te kunnen reageren.