Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaadprijs lift mee met soja

De stemming op de koolzaadmarkt is in januari aanzienlijk vaster geworden na een neergaande tendens in de voorgaande maand. Eind 2012 zette op de termijnmarkt van Parijs een prijsdaling in die de notering voor het eerst aflopende contract (februari 2013) met ca. 20 euro terugzette, waarna januari werd begonnen op €448 per ton.

Schoksgewijs zijn de prijzen begin februari weer op het oude niveau en zelfs iets daarboven uitgekomen. De minder vloeiende prijsontwikkeling houdt verband met de hectische markt voor soja, waarmee koolzaad sterk is verbonden. In januari stond de sojamarkt sterk in het teken van de weerontwikkelingen in de belangrijke productiegebieden, met Zuid-Amerika in een hoofdrol. De situatie in Argentinië en Brazilië wordt nog steeds nauwlettend gevolgd. Er worden nog wel grote opbrengsten verwacht, maar het is er nu veel te droog. Daarnaast koopt China de laatste maand veel soja. Voorlopig lijkt deze markt daarom vast gestemd, maar het evenwicht is wankel.

Voor de raapzaad- en koolzaadproductie van het seizoen 2012/’13 wordt volgens de International Grains Council een terugval met 3 procent verwacht, naar een dieptepunt gemeten over de laatste vier seizoenen. Dit weegt zeker zo zwaar mee en zal leiden tot verminderde beschikbaarheid en verhoogd prijspeil. De prijsbeweging opwaarts van het februaricontract op de termijnmarkt  zet zich dan ook voort in de prijzen voor leveringen in mei a.s..

Op de effectieve markt is het niveau voor koolzaad een telersprijs rond €450 per ton, meldt de Duitse agrarische site ProPlanta.

Prognose: Prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.