Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen verder omlaag

De prijzen van tarwe en mais dalen op de termijnmarkten, die van soja gaan omhoog. Vaak zijn het communicerende vaten en gaan prijsbewegingen van graan en soja gelijk op. Dat is deze week niet het geval. De sojaprijs wordt omhoog geduwd doordat afgelopen weekeinde de regenval in Argentinië beperkt bleef. Daardoor hebben de gewassen nog steeds last van droogte. Volgens marktbureau Oil World hebben 40 tot 50 procent van de Argentijnse sojapercelen een watertekort. Dat drukt de opbrengsten.

Bovendien koopt China weer sojabonen in de VS. Dat duwt de prijzen omhoog, ondanks dat Brazilië, dat dit seizoen de VS voorbij streeft als grootste exporteur van sojabonen, een recordoogst verwacht.

Het blijft opmerkelijk dat de tarwe- en maisprijzen dalen. De EU exporteert nog steeds veel tarwe, maar raakt door zijn voorraden heen. De landen rond de Zwarte Zee hebben bijna geen tarwe meer. In Frankrijk, Engeland en de VS staat de wintertarwe er niet al te best bij. Er komt een tekort aan mais voordat de nieuwe oogst op het noordelijk halfrond begint.

Wat wellicht een rol speelt is dat beleggers de agrarische markten hebben verruild voor de aandelenmarkten. Die zijn de laatste tijd wat beweeglijker. Dan valt er meer te verdienen voor speculanten.

Op de beurs in Middenmeer daalde de prijs voor tarwe en gerst vandaag met 3 euro. Voor de nieuwe oogst wordt ook 3 euro minder betaald dan vorige week. De beurs in Groningen deed 2 euro van de prijs af en Goes zelfs 4 tot 5 euro. De EU-tarwenotering van het HPA leverde dinsdag €3,40 in. Gerst werd €4,80 goedkoper en mais €3,50.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.