Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijs laagste sinds juli 2012

De tarwe- en maisprijs zakten begin deze week op de termijnmarkten in Parijs en Chicago naar het laagste niveau sinds begin juli vorig jaar. Op die datum begon de opmars van de graanprijzen door droogte in de Verenigde Staten en rond de Zwarte Zee.

Alle winst is nu weer weg. Tegen de verwachting in, want de wereld heeft dit seizoen krapte aan mais en ook de tarwevoorraden moeten flink worden aangesproken.

De graanmarkt is nu al een weermarkt geworden. Het weerbericht bepaalt de prijsschommelingen. De markt wordt nu gedomineerd door twee weersverschijnselen. Er is veel sneeuw gevallen in de droge gebieden van de VS waardoor het watertekort afneemt. En het lijkt tot nu toe mee te vallen met de uitwintering van graan op het noordelijk halfrond. De prijsdruk wordt versterkt doordat het graanareaal dit seizoen overal groeit.

Wat ook meespeelt, is de economische malaise die maar voortduurt. Graangebruikers bezuinigen op de inkoop en wachten liever op de nieuwe oogst dan nu een hoge prijs te betalen. En er is minder brandstof nodig.

De Europese graanprijs wordt ook gedrukt door de lage vrachtkosten. Het maakt Noord-Afrikaanse landen niet zo veel uit of ze graan kopen in de VS of in Europa nu het transport relatief goedkoop is.

De graanprijzen in de EU hebben ook last van de hoge eurokoers, die export duurder maakt. Wat dat betreft is de verkiezingsuitslag in Italië goed nieuws voor de graantelers. Doordat Italië in een politieke impasse is geraakt, zakt de koers van de euro. De angst is groot dat de eurozone een nieuwe crisis induikt. Een goedkopere euro stimuleert de export.

Prognose: de prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.