Akkerbouw

Achtergrond

Goedkopere soja drukt koolzaadprijs

De notering van koolzaad op de termijnmarkt in Parijs moest deze week de winst van vorige week weer inleveren. Het eerstaflopende termijncontract (mei) sloot maandag op 466 euro per ton. Dat is ruim 5 euro minder dan de slotkoers van afgelopen vrijdag.

De koolzaadnotering heeft last van de druk op de prijs van sojabonen. Ook palmolie is goedkoper geworden. De Verenigde Staten exporteerden vorige week 742.006 ton sojabonen. Dat is minder dan de week ervoor. Bovendien annuleerde China weer eens een order voor Amerikaanse sojabonen, dit keer een lading van 120.000 ton. Dat doet China wel vaker om de prijs te drukken.

De sojaprijs zakt ook omdat Zuid-Amerika een goede oogst verwacht, hoewel de laatste prognoses voor Argentinië lager uitvallen. De agrarische beurs in Rosario gaat nu uit van een Argentijnse sojaoogst van 48 miljoen ton vanwege de droogte. Dat is een stuk minder dan de USDA-prognose van 53 miljoen ton. Maar er valt meer regen in Argentinië, daardoor worden hogere opbrengsten verwacht. Dat zet de sojaprijs onder druk.

Brazilië is bezig met een voortreffelijke sojaoogst. Daar is 29 procent van de sojabonen geoogst. Dat tempo is vergelijkbaar met vorig jaar. Er wordt een recordproductie verwacht van 81 miljoen tot 82 miljoen ton sojabonen.

In de VS verwacht USDA dat er 13 procent meer sojabonen van de akkers komt dan vorig jaar. Dit alles zet de prijzen van oliehoudende zaden onder druk. Dinsdag tijdens de handelsdag klom de sojanotering iets op de termijnmarkt in Chicago. Daardoor werd ook koolzaad wat duurder in Parijs.

Prognose: de prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.