Akkerbouw

Achtergrond

Fritesnotering gedrukt door tamme handel

De noteringen voor fritesgeschikte aardappelen zijn dinsdag 26 februari niet noemenswaardig veranderd.

Dat wil zeggen dat de Belgische notering voor Bintjes van PCA uitkwam op 19 tot 21,50 euro, gemiddeld 25 cent meer dan de 20 euro van de voorgaande week. De prijs voor overige rassen steeg aan de bovenzijde met 2,50 euro naar een range van 21 tot 25 euro. PCA meldt erbij dat de verwerkende industrie zich laat bevoorraden met contractleveranties en eerder aangekocht volume. Goes gaf een verlaging van de fritesnotering aan de onderzijde en kwam gemiddeld een euro lager uit dan op 19 februari: 20 tot 23 euro. Ook hier geldt dat er maar bar weinig echte handel is. Inkopers houden zich nog zoveel mogelijk op de vlakte. Telers met vrije aardappelen kennen de schaarste en bieden bij het huidig prijspeil niet of nauwelijks aan. Het is afwachten hoelang de fritesfabrieken zo verder kunnen werken, gezien de sterk geslonken voorraden bij hun leveranciers.

De prijzen voor exportaardappelen blijven iets beter in de benen. Goes verlaagde met gemiddeld 50 cent, naar een range van 18 tot 21 euro. Voor export is het Verenigd Koninkrijk nu de hoofdbestemming.

Prognose: impasse, met moeizame prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.