Akkerbouw

Achtergrond 8 reactieslaatste update:2 okt 2013

Besparen op brandstof

De dieselprijs is de laatste jaren met een derde gestegen. Als rode diesel verdwijnt, gaan de kosten nog verder omhoog. Hoe besparen boeren?

Diesel wordt duur. Diesel is de laatste jaren zo’n 30 procent duurder geworden. Als klapt op de vuurpijl komt er een extra prijsverhoging bij omdat het demissionaire kabinet Rutte in het Kunduz-akkoord heeft opgenomen de rode diesel te willen afschaffen.

De accijns op rode diesel is exclusief btw 16,8 cent lager dan op ‘gewone’ diesel. De landbouw gebruikt jaarlijks 0,6 miljard liter. Afschaffing van het accijnsvoordeel van rode diesel kost de sector €100 miljoen exclusief btw per jaar. De prijs van rode diesel lag in mei op €0,94 exclusief btw, dat is €1,12 inclusief 19 procent btw. Blijft de olieprijs gelijk, dan kost diesel in januari volgend jaar €1,11 per liter exclusief btw, inclusief 21 procent btw komt dat neer op €1,34 per liter.

Vuistregel is dat de akkerbouwer gemiddeld 250 liter diesel per hectare per jaar gebruikt. Het verdwijnen van rode diesel kost de akkerbouwer in de landbouwregeling dan €55 per hectare. De akkerbouwer die btw verrekent, is €44 per hectare duurder uit.

Het loont dus om brandstof te besparen. Ploegen, zelfrijdende rooiers en aftakasaangedreven werktuigen zijn dorstige machines. Loonwerkers zijn al langer bezig met brandstofbesparing. Akkerbouwers hebben nu ook steeds meer vragen over chiptuning, bandenspanning en zuinige machines. ‘Het nieuwe rijden’ voor de boer, hoe doen zij dat?

Harma Drenth

Harma Drenth

Laatste reacties

 • agratax2

  Als per ha 250 ltr diesel nodig, dan kan een akkerbouwer ca 6 ha bewerken wet 1 ha koolzaad. Hiermee is uit te rekenen of dit duurder of goedkoper is. een ding is zeker als de akkerbouwer zou overstappen op koolzaadolie, hij mist 16 % aan omzet aan verkoopbare gewassen. Stel dat de boer dit gaat doen dan valt er 16 % omzet weg bij de BNP akkerbouw en tevens valt de accijns en BTW op diesel weg voor de schatkist. De enige groepen die blij zullen reageren zijn de GROENEN.

 • l coumans

  1500 liter biodiesel van 1 ha maak dat de kat wijs doe maar 500 liter netto

 • Bison

  Span 't peerd maar weer in.

 • gjh

  Waar blijft de compensatie waar albert jan maat met zijn grote bek over heeft

 • frans64

  een goede zaak dat de boeren ook dure olie moeten stoken , het was altijd valse concurentie omdat die boeren ingezet werden met het grondtransport en dan rijden op rode olie en een beunhaas van 16 jaar op de traktor daar is door aannemers niet tegen op te concureren

 • bankivahoen

  Dus breken er gouden tijden aan voor het grondtransport als ik je goed begrijp frans64@.

 • boerbarg

  frans64

  jij had dus ook een trekker moeten koopen!

 • agratax2

  @i coumans. als jouw 500 ltr klopt geen punt wordt eigen brandstof te duur en is er geen alternatief voor de dure aardolie.
  @frans64. Met wie was de concurrentie van Rode Diesel vals? Wil je vals spelen ga dan naar Duitsland iedere boer krijgt een rum bemeten marge voor zijn belasting teruggave op diesel, zodat ook de hele familie zich per diesel bolide kan verplaatsen 7 dagen per week. Als onze loonbedrijven met rode diesel op de openbare weg rijdt anders dan voor landbouwgebruik zijn ze in overtreding.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.