Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Begin van prijsstijging fritesaardappelen

Er lijkt meer vraag naar aardappelen te komen, maar het loopt nog niet storm. Voor fritesgeschikt lopen de prijzen nu uiteen van 19 euro voor de Bintjes in België tot 25 euro voor wat betere kwaliteiten. De markt voor de komende weken tendeert hoger voor de in Nederland meest gewilde fritesrassen zoals Agria’s en Innovator. Maandag 25 februari zat er nog niet veel beweging in de groothandelsprijzen Rotterdam. Hiervan ging de fritesnotering zelfs 50 cent per 100 kilo omlaag aan de onderzijde van de notering (21-24 euro per 100 kilo).

Uit België komen geluiden als zou een deel van de aardappelen verwerkende bedrijven productiepauzes inlassen de komende weken, om opgelopen voorraden gereed product te kunnen reduceren. De verkoop in binnen- en buitenland vlot niet zo. Dat het niet voor alle bedrijven geldt is een verklaring voor de in Nederland wel gestegen Bintjenotering voor het zuiden, waar de notering ‘noord’ onveranderd bleef.

Zowel de aardappelexport (decemberresultaat naar boven gecorrigeerd) als de verwerking waren volgens de jongste gegevens in januari gemiddeld tot bovengemiddeld. De importen waren in januari echter groter dan gebruikelijk. Ook lijkt meer te zijn geput uit aanbod van dubbeldoel (zetmeel/consumptie) aardappelen. Gezien de tamme aardappelhandel in december en januari moet een hap zijn genomen uit de werkvoorraad bij verwerkers en handel. De beschikbaarheid van vrije aardappelen is veel (200.000 ton) kleiner dan andere jaren. Aanplant van vroege teelt ligt bepaald niet voor op schema. Toch blijven de effecten van vermeende schaarste nog beperkt.

Prognose: lichte prijsstijging

Eén reactie

  • aqwzsx12

    dit is het begin van meer, veel meer, natuurlijk zal de prijs pas echt stijgen na de afhandeling van april 2013 TM. we zien er vol vertrouwen naar uit !
    de bal wordt onder water gehouden...

Of registreer je om te kunnen reageren.