Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnprijs onder druk

De termijnmarkt kende woensdag een zeer zwakke handel. Na een opening van €21,80 bleef er de hele dag veel aanbod in de markt komen, wat resulteerde in een dieptepunt van €20,30 en een slotprijs van €20,70 (-1,30).

Door het flauwe prijsverloop dook de termijnnotering onder het effectieve prijsniveau. De cash-settlementprijs staat met de mutaties van de beursnoteringen per woensdag op €21,40. De termijnmarkt moet deze week de tol betalen voor optimistische stemming van de voorgaande weken, waarin er weer een premie ontstond van enkele euro’s ten opzichte van de effectieve markt. De berichtgeving over een eventuele exportstop naar Rusland kwam de stemming niet ten goede. Inmiddels blijkt dat de Russische maatregel waarschijnlijk pas per 1 juni zal worden ingevoerd.

In de effectieve markt is de stemming zeer kalm. Verwerkers laten nog altijd weinig koopbelangstelling zient. Vooral in België is de industrie terughoudend. Anderzijds is er weinig te merken van een overmatige aanbodsdruk van telers. De openstaande positie daalde naar 4.815 (-144) contracten. Met het doorbreken van het steunniveau op €22,00 is de handelsrange verlegd naar €20,00 tot €22,50.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.