Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt houdt stijging vast

De aardappeltermijnmarkt hield ook dinsdag de stijgende tendens vast en sloot met €23,50 (+30 cent) op het hoogste niveau sinds eind januari.

De onveranderde fritesnoteringen van PCA/Fiwap (20 euro) en Goes (22 tot 23 euro) gaven de markt voldoende steun om de trend vast te houden. De termijnprijs is de laatste twee weken gedraaid van een onderwaardering naar een lichte premie ten opzichte van het prijsniveau in de dagmarkt (cash-settlementprijs €21,90). Een positief prijsverschil tegenover de dagmarkt lijkt ook meer te passen bij de marktomstandigheden in deze fase van het seizoen.

De lage voorraadinventarisaties in België en Engeland zullen waarschijnlijk gevolgd worden door vergelijkbare informatie uit Nederland en Frankrijk. Exporteurs missen tot op heden nog de enthousiaste koopbelangstelling die de maanden oktober en november brachten. Anderzijds neemt de koopbelangstelling vanuit Engeland weer toe voor fritesgeschikte aardappelen. De vroege gebieden in Noordwest-Europa hebben door de voorspelde nachtvorst nog geen uitzicht op het planten van vroege aardappelen. De handelsrange op de termijnmarkt bedroeg €22,50 tot €24,50.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.