Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelmarkt wacht op meer actie

De aardappelprijzen zijn in de afgelopen week weliswaar weer gedaald, maar de handelsactiviteit was maar gering. In de dagen ervoor nam vanwege onrust bij telers het aanbod toe en daarmee de druk op de prijzen. Die invloed lijkt getemperd, de markt stabiliseert. Ook op de termijnmarkt bleef de handel zeer beperkt, met op donderdag bijvoorbeeld maar 13 verhandelde contracten.

De aardappelprijzen zijn natuurlijk allerminst gekelderd, het peil is nog bovengemiddeld, maar prijsdaling lag gezien de kleine oogst niet echt voor de hand. Vanaf begin december heeft de verwerkende industrie zich zeer rustig gehouden, maar is ze in staat geweest her en der toch nog het een en ander bij te kopen voor latere levering. Vooral toen eind januari de termijnprijs voor april sterk daalde speelde dat, want dat had een weerslag op de effectieve markt. Het leidde tot het al genoemde paniekerig aanbod van telers. Al met al heeft de verwerker de mogelijkheid het nog een maand heel rustig aan te doen.

Ook op de exportmarkt vertoonde de prijs tot nog toe een dalende tendens. Hier hielden meerdere factoren de vraag beperkt. Een ervan is putten uit beschikbaar bovenmaats pootgoed. Daarnaast hebben verwerkers partijen minder goed bakkende aardappelen alsmede fijnere sorteringen, eventueel in ruil voor redelijk fritesgeschikte aardappelen die exporteurs wel kwijt willen. Dit drukt de noodzaak om de boer op te gaan voor bijkopen van vrije aardappelen en houdt de prijs in toom.

Na de carnavalsweek zal blijken hoe de exportmogelijkheden zijn. Tevens is dan bekend hoe de voorraden in Nederland er voor staan. Verwerking en export van aardappelen zijn dit seizoen al erg hard gegaan, dus één ding is wel zeker: de schuren puilen niet bepaald uit. Dat geldt ook voor de situatie in België. Daar heeft het proefcentrum voor de aardappelteelt PCA bekend gemaakt dat begin februari de aardappelvoorraden er veel kleiner waren dan gebruikelijk. Ook dat mag geen verrassing zijn. Meer nog dan in Nederland spelen hier de kleinere dan gemiddelde oogst, forse verkoop al in het begin van het seizoen (nog extra aangezwengeld door de uitzonderlijke vraag naar aardappelen vanuit het Verenigd Koninkrijk) en ook nog eens zware problemen in de rooiperiode. Enkele cijfers: de totale Belgische voorraad bedroeg begin februari ongeveer 1,25 miljoen ton. Dat is zo’n 700.000 ton minder dan een jaar geleden. Volgens PCA zijn vooral de voorraden vrije aardappelen, naar schatting 620.000 ton, veel kleiner dan gebruikelijk. De hoeveelheden in de voorraad onder contract (± 600.000 ton) zijn min of meer normaal.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.