Akkerbouw

Achtergrond

Wasde-prognose duwt prijzen omlaag

De nieuwe Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) duwt de prijzen voor tarwe, mais en sojabonen omlaag.

USDA verhoogt de prognose voor de tarweoogst, omdat Australië en Canada veel meer tarwe oogsten dan verwacht. Maar USDA laat de prognose voor Argentinië op 11 miljoen ton staan. Dat is discutabel, want de Argentijnse overheid houdt het zelf op 8,5 miljoen ton. Daardoor zit er een politiek luchtje aan dit Wasde-rapport. Blijkbaar wil USDA voorkomen dat tarwe te duur wordt. De daling van de tarweprijs sleurt de maisprijs mee omlaag.

Op de fysieke markt dalen de prijzen ook, maar minder dan op de termijnmarkten. De beurzen in Goes en Groningen noteren deze week 2 euro per ton lager dan vorige week. HPA verlaagt de notering voor voertarwe met €2,50 per ton.

Dat de prijzen onder druk staan is niet verwonderlijk in deze tijd van het jaar. Het is december, de feestdagen staan voor de deur. Veel verwerkers zijn goed voorzien tot ergens in januari. Daardoor is de handel dun. Dat maakt de prijzen gevoeliger voor schommelingen.

De tarweprijs kan weer stijgen als de vorst in de VS aanhoudt. Daar is weinig sneeuw gevallen terwijl de temperatuur tot onder de min 15 graden daalt 's nachts. In Oekraïne vriest het ook meer dan 10 graden. Maar daar zorgt een sneeuwlaag voor de nodige bescherming van de tarweplantjes.

In het zuidwesten van Nederland wordt nog volop tarwe gezaaid. Door de vele regen is het zaaiwerk naar achteren geschoven.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.