Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt gaat kerstreces rustig in

In de uienprijzen zijn deze week maar kleine schommelingen geweest. De tendens naar stabilisatie die begin december inzette houdt aan.

Stabilisatie betekent in dit geval eigenlijk pas op de plaats maken. Er is niet eens zoveel voorraad bijgekocht door sorteerders die willen doorwerken, maar ze hebben de komende weken ook iets minder nodig. In december is er nog behoorlijke export geweest, maar hoofdzakelijk naar Afrikaanse bestemmingen. Daar is het hoge niveau van de inkoopprijs (60% grof tot 19 euro per 100 kilo) niet door te trekken naar een baalprijs met voldoende marge. De baalprijs voor middels ligt rond 21 euro. Dringend aanbod van telerszijde is er niet.

Goes hield de noteringen voor gele zaaiuien onveranderd, Middenmeer verhoogde de prijs voor 30% grof met 50 cent. De telersbeurs Emmeloord kon op basis van gedane transacties eigenlijk niet anders dan de bovenkant van de notering voor 60% grof met een euro verlagen. De markt blijkt echter niet in mineur, voor levering later in januari is zelfs meer betaald dan 19 euro. De minimale aanpassing met 50 cent naar beneden is te zien als compromis,  want alleen vanwege de stagnerende invloed van de beide feestweken is er kalmere handel. Voor de rode uien is de stemming vriendelijker en ook bio-uien gaan weg in een prijshoudende markt.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.