Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt zakt iets door Rotterdam-notering

Het was maandag 9 december geen wilde start van de week op de aardappeltermijnmarkt. Ondanks de berichten op internet dat er wellicht wat meer exportvraag zou zijn, komt dit nog niet terug in de markt.

De noteringen van Rotterdam lieten een daling zien van €0,75 voor fritesgeschikt met bestemming Nederland, België, Duitsland:  €13,00 – 17,00. De exportnotering zakte ook een beetje, naar €19,00-21,00 (-0.25) en kon de betere vraag dus ook nog niet laten zien in een hogere prijs.
Rust, stabiliteit, berusting zijn allemaal termen die momenteel van toepassing zijn op de termijnmarkt. Een premie van tussen de €3 en €3,50 in een zeer kalme effectieve markt lijkt iedereen momenteel wel een goede afspiegeling van de marktsituatie te vinden. Blijft het de komende weken/maanden zo rustig, dan zal er wat van de premie af gaan. Komt er toch meer activiteit en daar aan gekoppeld iets hogere fysieke prijzen, dan zal de premie vanaf dit punt weer opgebouwd proberen te worden. Dit lijkt op de korte termijn nog niet te gebeuren.
De termijnmarkt voor april verhandelde maandag 44 contracten, met een top op €18,20 en een bodem op €17,80. Dat was ook het slot, 20 eurocent lager dan het slot van vrijdag.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.