Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs in Parijs naar hoogste niveau sinds mei

Tarwe werd vorige week duurder door de grote vraag. Dat geldt ook voor de sojaprijs. De maisprijs heeft last van de grote oogst in de VS.

De tarweprijs stijgt. Vorige week werd het januaricontract op de termijnmarkt in Parijs €3,25 per ton duurder. Het contract sloot vrijdag op €209,75 per ton. Dat is de hoogste notering voor een eerstaflopende termijncontract voor tarwe sinds 15 mei. Maandag steeg de januarinotering even boven de 212 euro.

Er is veel belangstelling voor Europese tarwe. Egypte verkoos vorige week Franse tarwe boven die uit de VS. Duitse exporteurs hebben goede hoop binnenkort meer tarwe aan Iran te kunnen verkopen, nu het land een overeenkomst heeft gesloten over beëindiging van het nucleaire programma. In ruil daarvoor worden de economische sancties verlicht.

Bovendien meldde de Argentijnse minister van landbouw vorige week dat de tarweoogst uitkomt rond de 8,5 miljoen ton. Dat is veel minder dan analisten hadden verwacht. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat in de laatste Wasde-prognose nog uit van een Argentijnse tarweproductie van 11 miljoen ton. Argentinië houdt veel minder tarwe over voor de export.

De tarwenotering van het maartcontract sloot vrijdag in Chicago op $6,686 per bushel (182 euro per ton). Dat betekent een flink prijsverschil van 30 euro met Parijs. Of de Amerikaanse tarwe wordt duurder, of de Europese tarwe kan dit prijsniveau niet vasthouden.

De maisprijs steeg iets in Parijs. Het januaricontract werd vorige week €1,25 duurder en sloot vrijdag op €177,75 per ton. Dat komt vooral doordat de Europese maisoogst nog niet is afgerond. In Frankrijk is driekwart van de mais geoogst. Vorig jaar was alle Franse mais begin december er al af. Maar in Chicago moest de notering van het maartcontract iets inleveren. De maisprijs staat onder druk vanwege de zeer grote oogst in de VS.

De productie van sojabonen valt ook hoog uit. Maar soja werd vorige week duurder in Chicago. China kocht vrijdag nog eens 110.000 ton sojabonen in de VS. Zuid-Korea kocht vrijdag 200.000 ton sojabonen in de VS. Deze grote aankopen houden de sojaprijs in de benen.

Of registreer je om te kunnen reageren.