Akkerbouw

Achtergrond

Tarwemarkt gaat onverwachte kant op

Er gebeuren rare dingen op de tarwemarkt. De notering van het eerstaflopende termijncontract (januari) in Parijs stijgt maar door. Dinsdag sloot het contract op €211,50 per ton, de hoogste prijs in een half jaar. Het HPA noteert deze week voor voertarwe 213 euro, Rotterdam geleverd.

Dat is de hoogste prijs van dit seizoen. Terwijl de wereld meer tarwe oogst dan verbruikt.

De prijsstijging is onverwacht. Mais is goedkoop vanwege het grote aanbod. Dat drukt normaal de tarweprijs. Maar er zit een gat van 32 euro tussen de tarwe- en de maisprijs van het HPA.

Er zijn meer ongewone ontwikkelingen op de tarwemarkt. In Chicago noteerde het maartcontract begin oktober $6,895 per bushel (187 euro per ton). Dinsdag sloot het contract op $6,6825 (181 euro per ton). Dat is omgerekend 6 euro lager. Het januaricontract in Parijs noteerde begin oktober €190,50 per ton. Dat was 3 euro meer dan in Chicago. Dinsdag sloot het januaricontract in Parijs op €211,50. Dat is 21 euro meer dan begin oktober. Tarwe is in Parijs nu ruim 30 euro per ton duurder dan in Chicago.

Wat ook opvalt, is dat tarwe in Parijs voor levering in januari hoger noteert dan voor levering in maart of mei. Dat is ongebruikelijk, want normaal zijn de termijncontracten voor latere levering duurder vanwege de langere bewaring.

Het roept de vraag op of de tarwemarkt in een zeepbel zit, die uit elkaar kan spatten. Met een sterke prijsdaling tot gevolg. Of mais is ondergewaardeerd en wordt duurder. Het valt niet te voorspellen met de huidige bewegingen op de graanmarkt.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.