Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs laagste in 3,5 jaar

De suikerprijs daalt. De notering van het eerstaflopende termijncontract (maart) sloot maandag op 455 dollar op de termijnmarkt in Londen. Dat is de laagste slotnotering van een eerstaflopende termijncontract sinds 11 mei 2010.

De belangrijkste oorzaak van de prijsdaling is het overschot aan suiker dat de wereld produceert. Daar komt bij dat de Indiase overheid een akkoord heeft bereikt met de particuliere raffinaderijen over de minimumprijs voor suikerriet. De verwerkers vonden de prijs te hoog in verhouding tot de sterk gedaalde suikerprijs. Nu de verwerking van het riet weer op gang komt, gaat India extra suiker exporteren op een toch al overvoerde wereldmarkt. De verwachting is dan ook dat suiker op de korte termijn goedkoper wordt. Dat drukt ook de bietenprijs.

Maar voor de langere termijn zijn analisten positief over de Europese bietenprijzen. De EU-suikermarktordening stopt 30 september 2017. Dan kan de industrie veel meer suiker exporteren, omdat de productiekosten in andere landen stijgen. Suikerproducenten in Brazilië, India en Thailand maken steeds meer kosten omdat arbeid duurder wordt. Dan kunnen ze niet goed meer concurreren met de producenten in de EU. In veel landen werken de raffinaderijen al met verlies. Daar komt bij dat de wereldwijde vraag naar suiker stijgt, vanwege de economische groei in die landen. Handelsbedrijf ED&F verwacht een verbruik van 281 miljoen ton in 2030. Dat is een groei van 55 procent. Maar voor het zover is, moeten verwerkers en bietentelers genoegen nemen met een lagere prijs.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.