Akkerbouw

Achtergrond

Stijging is eruit in uienprijs

De telersprijzen voor uien zijn in een nu afremmende opwaartse trend geweest. Hierin weerspiegelde zich een kooplust van sorteerders en verwerkers die onderhand hun werkvoorraad moesten aanvullen en de uien in het buitenland (nog) redelijk kwijt kunnen.

Dat laatste gaat overigens niet voor erg rendabele prijsniveaus. Voor de fijne uien staat de baalprijs rond 20 euro per 100 kilo. Voor de sortering middelfijn, waarvan het meeste volume wordt verkocht, is dat 20 tot 21 euro. Grove uien scoren nog een euro hoger. Bij een telersprijs rond 18 tot 19 euro is dat al met al geen weelde. Er wordt door een deel van de sorteerders feitelijk werk gekocht. Inmiddels is dit al een prijs waarvoor je als teler niet makkelijk kunt verkopen. Voor de meeste telers staat er overigens weinig druk op de ketel om van de uien af te komen. Ze hebben een goed seizoen achter de rug en de overtuiging heerst dat er niet teveel uien zijn.

De markt is hooguit tot midden januari als redelijk vast in te schatten. Daarna valt de afzet in Senegal weg, dat overgaat op de eigen productie en de grens sluit voor buitenlandse uien. Senegal is tot dusver goed geweest voor een kwart van de totale Nederlandse uienexport, maar ook de andere Afrikaanse landen (gezamenlijke afname circa 30 procent) kopen dan aanzienlijk minder, dankzij beschikbaarheid van eigen oogst.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.