Akkerbouw

Achtergrond

Ruwvoer duurder, bostel goedkoper

Zowel hooi als stro zijn meer gevraagd. Melkveehouders kopen ruwvoer bij om structuur aan het rantsoen toe te voegen voor pensprik, zoals koolzaadstro. De doorsnee voerpositie is maar matig. Niet voor niets zijn hakselaars tot heel laat in het seizoen op het land ingezet om het laatste gras te verwerken, al zit daar weinig meer in.

Her en der zijn nu prijsverhogingen voor ruwvoer te zien. Tarwestro kent prijzen van 110 tot 120 euro per ton. In zuidelijk Nederland is het wat goedkoper, dankzij de kortere aanvoerlijn vanaf Frankrijk. Weidehooi kost 165 tot 175 euro per ton. Graszaadhooi doet voor Engels raai (niet gesneden) 125 tot 150 euro en voor roodzwenk 145 tot 155 euro.

De diverse soorten stro en graszaadhooi zijn in (zeer kort) gesneden vorm maar beperkt leverbaar. Voor de periode rond Kerstmis en de jaarwisseling wordt meer ingeslagen, maar dat geldt vooral aankoop van de kleinere verpakkingen. Een aantal voerhandelaren heeft de prijs van bierbostel verlaagd, met 5 tot 10 cent per ton, per procent droge stof. Dat is een welkome ontwikkeling voor de melkveehouders, gezien het ten opzichte van de voederwaardeprijs al langere tijd torenhoge peil van de bosteltarieven.

Voor de aardappelbijproducten is er weinig verandering in de markt. Melkveehouders nemen meer aardappelbijproducten in voorraad omdat binnenkort de aanvoer even stokt.

Prognose: prijs ruwvoer stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.