Akkerbouw

Achtergrond

Prijs van fritesgeschikt houdt stand

Net als de voorgaande week gebeurde er in de dagen rond Kerstmis weinig spectaculairs met de aardappelnoteringen. In België bleef het prijspeil van zowel Bintje als de overige fritesrassen ongewijzigd. Overigens is het vooral een indicatie, omdat er zo weinig transacties zijn.

De grote aardappelverwerkende bedrijven hebben de productie tijdelijk opgeschort vanwege de feestdagen. Wel is er gehandeld in aardappelen voor de productie van verse frites.

In Nederland is er eveneens slechts een minimum aan transacties van telers rechtstreeks naar verwerkers geweest. Deze betroffen uitsluitend Fontane, tegen vrijwel onveranderd prijspeil rond 14 euro per 100 kilo.  Dat er voor en na Kerstmis toch nog noteringen voor fritesgeschikte aardappelen kwamen van zowel de beurs Goes als van Verenigde Telers Akkerbouw is mede te danken aan handel met buitenlandse verwerkers.

De bandbreedte van de Nederlandse fritesnotering  is nu €13,50 tot €18,00. Deze is dus zelfs iets opgerekt. Aan de onderzijde zette Goes hem 50 cent naar beneden. Aan de bovenzijde kwam er juist 50 cent bij, wat vrijdag Verenigde Telers Akkerbouw eveneens aangaf. Behalve de vraag is namelijk het aanbod ook klein. De lopende week zal deels verlenging van de kerstpauze zijn, maar vrijdag komt er waarschijnlijk meer leven in de brouwerij. De fritesindustrie heeft zeer veel aardappelen verwerkt in de afgelopen maand november en zal de draad snel weer willen oppakken. Dankzij het ten opzichte van vorig seizoen lagere prijsniveau loopt de verkoop van aardappelbereidingen zoals frites en dergelijke aanzienlijk soepeler.

Prognose: prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.