Akkerbouw

Achtergrond

Nivelleren is troef in de fritesnoteringen

De opvallendste ontwikkeling aan het prijzenfront in de aardappelmarkt was vandaag de verlaging van de VTA-notering voor ondermaat fritesgeschikte aardappelen. Verenigde Telers Akkerbouw heeft ze dit seizoen van meet af aan stevig kunnen neerzetten op €11,00 tot €12,00 per 100 kilo, zelfs nog iets hoger dan in het vorige seizoen met de kleine oogst. Er ging nu gemiddeld 2,50 euro vanaf, vanwege toenemend aanbod. De export van aardappelen is nog bescheiden en er komt vooral veel vrij na de sorteerwerkzaamheden in de pootgoedsector.

Wat betreft de 'gewone' fritesgeschikte aardappelen is er weliswaar door beide telersbeurzen weer een notering gezet, zij het moeizaam. In een markt waarin maar matig volume fritesaardappelen wordt verhandeld hebben aan buitenlandse verwerkers verkochte kwaliteitspartijen een goede opbrengst, rond €18 tot €19 euro. Vooral fritesproducenten in Zwitserland en Engeland zijn aan de markt, vanwege onvoldoende of gewoon matige eigen aanvoer.

Deze buitenlandse afzet van fritesgeschikt wordt door Nederlandse verwerkers en handel niet gezien als maatgevend voor de markt. In de rechtstreekse transacties van teler naar verwerker is voor de Bintjes, zandaardappelen en meeleverpartijen niet boven 16 euro verkocht. Emmeloord maakte er wel melding van als opmerking naast de noteringen. Ook VTA haalde bij het noteren niet het onderste uit de kan, redenerend dat dan ook de onderzijde aangepast zou moeten worden. Men gaf liever een beeld van het middensegment in de niet al te omvangrijke markt. Deze is in de gebroken weken rond Kerstmis en de jaarwisseling rustig.

Prognose: prijs gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.