Akkerbouw

Achtergrond

Kwaliteit van de uien bepaalt de prijs

Een veeg teken is de opmerking van de telersbeurs Middenmeer bij de uiennoteringen van woensdag 3 december: kwaliteit bepaalt de prijs. Problemen met koprot nemen overal toe. Helaas is deze tarra tot nog toe moeilijk herkenbaar in de bewaring, net als bij uitlezen van de uien door sorteerders. Exporteurs krijgen schadeclaims van eindafnemers, vooral in bestemmingen waarvoor de uien langere tijd onderweg zijn geweest.

Sorteerders kijken wat dit betreft uit naar begin februari, omdat tegen die tijd de slechte uien beter herkenbaar zijn. Nu al blijkt de tarra in de uien groter dan in een doorsnee seizoen. De kwaliteit van de niet-besmette ui is goed. Middenmeer signaleert een rustige markt, terwijl Goes deze zelfs als flauw bestempelt. Dat is opmerkelijk, want de vraag naar goede uien is groot en de telers zijn weinig genegen om onder 17 cent per kilo afscheid te nemen. Emmeloord meldt een vaste markt. De export van uien loopt goed. De verhoging van de baalprijzen is echter hoofdzakelijk het gevolg van teruggelopen aanbod af sorteerders, die onderhand een ronduit krappe werkvoorraad hebben.

Bio-uien staan al sinds begin november op hetzelfde prijspeil, Voor rode ui staat de telersprijs ook stabiel.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.