Akkerbouw

Achtergrond laatste update:6 dec 2013

Inkopers drukken spruitenprijzen

Zo fraai als vorig jaar zal het met de prijsvorming voor spruitkool waarschijnlijk niet worden. De vraag is er wel, maar de grotere inkopers houden de in hun ogen al te grote prijsstappen tegen.

Bovendien ontbreken de Britten tot op heden als marktruimers. Vorig jaar ging de prijs in deze periode richting 60 tot 80 cent per kilo, momenteel is dat bijna de helft. Het waren vooral de Engelsen die na een natte zomer die veel gewassen de das omdeed, dagelijks aan de markt waren voor A- en M-spruiten. Dat is nu dus niet aan de orde. Het is te hopen dat daar met Kerstmis in het vooruitzicht wat verandering in komt, maar dan nog gaat dat de markt niet echt opschudden.
De productie is zeker niet dusdanig dat er sprake is van een hausse aan spruiten. Daar zijn de omstandigheden niet naar geweest: lang niet alle plantingen konden op tijd de grond in; koud weer zette aanvankelijk de rem op de groei en vervolgens deed droog weer een duit in het zakje. Dit leidde op sommige plekken leidde tot droogteschade.
Aan de vraag naar (B-)spruiten ligt het ook niet, want die is gewoon goed, valt van verschillende kanten te beluisteren. "De vraag is gewoon gezond", vat een bron samen. "De omstandigheden zijn niet zo als vorig jaar, dus 80 cent per kilo ligt niet direct voor de hand. Maar dan houd je nog een flink gat met de huidige kiloprijs van rond 40 cent. Puur kijkend naar de vraag zou 50 tot 60 cent vlot moeten kunnen."
Dat er die hogere prijs er in ieder geval tot op heden niet uitkomt, is te verklaren doordat de inkopers aan het stuur zitten, en in staat zijn om prijsstijgingen te drukken. Een teler: "wil je leveren, dan moet je meebuigen We komen van een relatief laag prijsniveau, en we missen de vraag zoals we die vorig jaar vanuit Engeland hadden. Inkopers geloven er nog niet in dat een betere prijs nodig is, ze hebben de markt op die manier min of meer onder controle. Het lijkt me dat de prijs de komende tijd stapje voor stapje omhoog moet kunnen, en dat moet onderhand ook echt gaan gebeuren. Het zou helpen als het gaat vriezen, of dat we met zijn allen even pas op de plaats maken met de oogst. Dat laatste gaat niet gaan gebeuren. Toch reken ik op zeker 45 tot 50 cent in week 51, kijkend naar de markt."
Verwachting: langzaam aantrekkend prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.