Akkerbouw

Achtergrond

Grote oogst drukt prijs koolzaad

De prijs van koolzaad daalt. Ondanks dat de notering van sojabonen redelijk stabiel blijft. Dat komt door de positieve oogstprognoses.

Het statistisch bureau van Canada (StatCan) meldde vorige week dat het land een record van 18,0 miljoen ton koolzaad heeft geoogst. Dat is 29,5 procent meer dan vorig jaar. Het areaal koolzaad kromp 9 procent, maar de extreem hoge hectareopbrengsten zorgden toch voor een recordoogst. In Australië staat het koolzaad er goed bij. Daar wordt een grote oogst verwacht.

Dat geldt ook voor de productie van sojabonen in Zuid-Amerika, hoewel het groeiseizoen daar nog maar net is begonnen. Dit soort berichten duwen de koolzaadprijzen omlaag. Het koolzaadcontract voor levering in februari sloot op de termijnmarkt in Parijs maandag op €371,75. Dat is de laagste notering sinds 14 oktober. Het februaricontract werd in april nog voor ruim 460 euro per ton verhandeld.

Dat de sojaprijs op peil blijft, komt door de kooplust van China. Het land kocht deze week nog eens 350.000 ton sojabonen in de VS. Daarop steeg de notering weer eens flink op de termijnmarkt in Chicago. De wereld produceert volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw dit seizoen bijna 284 miljoen ton sojabonen, terwijl het verbruik daar maar liefst 13 miljoen ton onder blijft. Het is een vreemd verschijnsel dat de kooplust van één land voldoende is om een prijsdaling te voorkomen in een markt met zo'n groot overschot.

De handel op de termijnmarkt in Chicago verloopt verder rustig. Handelaren wachten op het nieuwe Wasde-rapport van de Amerikaanse overheid.

Prognose: koolzaadprijs zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.