Akkerbouw

Achtergrond

Groot aanbod drukt tarweprijs

De tarweprijs daalde deze week verder door het grote aanbod. Australië kondigde een grote oogst aan. Canada haalde een record van het land. En de Russische overheid verhoogde de opbrengstprognose.

Prognoses zorgen voor transparantie van de graanmarkt. Want anders moeten veel telers en verwerkers maar raden wat er wereldwijd gebeurt. Maar soms roepen prognoses vragen op. Vorige week hield het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de Argentijnse tarweoogst gelijk op 11 miljoen ton. Terwijl de Argentijnse overheid zelf het op 8,5 miljoen ton houdt. De Russische overheid zegt dat veel tarwe is geoogst. Maar analisten twijfelen daaraan, omdat veel tarwe is verzopen in de vele regen. De overheid koopt nu tarwe op om de voorraden aan te vullen. Een dalende prijs komt dan wel erg goed uit.

De tarweprijs daalt ook omdat de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen tot nu toe gunstig zijn. Er is weliswaar minder tarwe gezaaid in Rusland vanwege de regen. Maar wat is gezaaid staat er goed voor, net als in Oekraïne. Er is bovendien genoeg sneeuw gevallen om de tarwe te beschermen. Dat geldt ook voor de VS. Het Europese prognosebureau Mars zegt dat er in december geen risico is op uitwintering van graan in Europa.

De maisprijs handhaafde zich deze week goed op de termijnmarkt in Chicago. Het is warm in Argentinië en Brazilië en de mais daar kan wel wat regen gebruiken.

Verder is het rustig op de graanmarkt. Afnemers hebben genoeg gekocht voor rond de feestdagen en melden zich pas volgend jaar weer op de markt.

Prognose: tarweprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.