Akkerbouw

Achtergrond

Groot aanbod drukt suikerprijs

Eind oktober dook de suikerprijs onder de 500 dollar per ton op de termijnmarkt in Londen. Maandag sloot het eerstaflopende termijncontract (maart 2014) op $443,30 per ton. Dat is de laagste suikerprijs sinds mei 2010.

Suiker werd het afgelopen jaar goedkoper vanwege de enorme productie. De Rabobank schat dat de wereld eind dit seizoen 2013/2014 een record van 73 miljoen ton suiker op voorraad heeft. Dat is genoeg om ruim 40 van het verbruik van volgend seizoen te dekken. Hoewel er discussie is over de cijfers. Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat uit van een eindvoorraad van 43 miljoen ton. Maar ook dat is nog altijd een hele berg suiker. Zo'n enorme voorraad drukt de prijzen langdurig.

Positief voor de suikerprijs is dat de vraag uit China toeneemt. Het land kent minimumprijzen voor suikerriet om de productie te stimuleren. Maar daardoor prijzen de telers zich uit de markt, waardoor de raffinaderijen ruwe suiker gaan importeren. Dat geeft extra vraag op de wereldmarkt.

In veel landen stijgt de kostprijs doordat arbeid en grond duurder worden. Dat maakt de productie van suiker onrendabel. De Rabobank verwacht dan ook dat in 2014/2015 de suikerproductie drastisch gaat dalen. Zelfs zo sterk dat er mogelijk weer een klein tekort ontstaat. Maar dat zal in dat seizoen nog niet veel effect hebben op de suikerprijzen. Er zijn immers immense voorraden om een tekort aan te vullen. Als het areaal suikerriet verder blijft dalen, is pas in 2015/2016 een echte ommekeer in de prijsvorming te verwachten.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.