Akkerbouw

Achtergrond laatste update:16 dec 2013

Fritesprijs twistpunt door dunne markt

In de frites- en exportaardappelenmarkt is vooral beweging onder de oppervlakte. In de commissies die de telersnoteringen voor fritesgeschikt zetten is al enkele weken veel discussie over de inbreng van transacties.

Vorige week bleven noteringen uit of kwamen uiterst moeizaam tot stand. Dat geldt vooral voor de telersprijs fritesgeschikt. De oorzaak is de deze dagen uiterst dunne markt. Rechtstreeks van teler naar Nederlandse verwerkers gingen vorige week bijna uitsluitend meeleveraardappelen. Hierdoor hebben excellente partijen fritesgeschikt die bovengemiddeld betaald worden door (buitenlandse) afnemers die hoge eisen stellen flinke invloed. Ze vallen nog wel binnen de voor de notering gestelde eisen. Telers brengen deze prijzen in, maar er is oppositie van de zijde van verwerkers en handel. De exportprijs is eigenlijk geen probleem, al geldt hiervoor ook dat er maar een klein handelsvolume is.

De gemiddelde fritesprijzen die de EPP–index (cash settlementprijs) voor de Eurex aardappeltermijnmarkt vormen weerspiegelen het marktaanbod van het moment. Duitsland ging donderdag voor het eerst op kop (€15,56 per 100 kilo), gevolgd door Nederland (€15,29). In België en Frankrijk, beide gezegend met een vrij ruime oogst, staat de prijs gemiddeld 2euro lager. Voor de handel kenmerkend waren de ongewijzigde prijzen die de beurs Rotterdam maandag bekend maakte voor de frites- en exportaardappelen. De marktstemming is niet meer flauw, maar rustig. Al met al is er nog onvoldoende activiteit om te komen tot echt hogere prijsniveaus. De termijnmarkt is ronduit tam, met minimale omzet.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.