Akkerbouw

Achtergrond

Beeld aardappelmarkt is nog rustig

Naarmate de afland-levering en het opruimen van niet-bewaarbare partijen fritesgeschikte aardappelen verder wegebt, kalmeert de aardappelmarkt.

Voor verwerkers is het prijspeil van de fritesgeschikte oogst 2013 tot dusver aanzienlijk rendabeler geweest dan vorig seizoen. Hun concurrentiepositie met bereidingen (patat en dergelijke) is daardoor veel sterker. De productie lag tot en met oktober op dezelfde koers als in het voorgaande seizoen. Ondanks dure grondstof is destijds flink door geproduceerd. Er wordt deze dagen dan ook niet meer gekocht dan in december 2012.

De fritesmarkt is wat rechtstreekse transacties tussen telers en fabrieken betreft zelfs dun. Aardappelverwerkers kopen zeer weinig momenteel. Wat er direct af boerderij binnenkomt is ofwel contractlevering ofwel meegeleverd volume, dan wel aardappelen van zandgronden. De grondstofvoorziening is geen probleem.

De meeste aardappelnoteringen voor verwerking en export zijn de vorige week licht in prijs verlaagd of maakten pas op de plaats. Aanbod is er begrijpelijkerwijs ook niet veel. Het geoogste volume is weliswaar meer dan vorig jaar, maar betekent allerminst overdaad, terwijl de vraag naar aardappelen in het buitenland naar verwachting zal aantrekken. De exportnoteringen staan structureel een euro of daaromtrent hoger dan die voor fritesaardappelen. Oost-Europa begint al meer te vragen. Dat is geen wonder, ook daar laat de beschikbaarheid van aardappelen te wensen over. In Polen is de oogst dit seizoen bijna een derde kleiner dan vorig seizoen.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.