Akkerbouw

Achtergrond

Wachten op oogst zuidelijk halfrond

Het is rustig op de graanmarkt. Alleen de maisprijs kreeg maandag een opdoffer op de termijnmarkt in Chicago. Het Amerikaanse milieubureau EPA wil de hoeveelheid ethanol verlagen, die moet worden gemengd met fossiele brandstof.

Maar dinsdag steeg de maisprijs al weer. Hoewel de maisnotering in Chicago wel de laagste is in ruim drie jaar. In de VS zijn vrijwel alle mais en sojabonen nu geoogst. De prijzen van tarwe, mais en sojabonen worden gedrukt door de goede oogsten. Daar komt bij dat de gewassen op het zuidelijk halfrond het goed doen. Australië verwacht 11 procent meer tarwe te oogsten dan vorig jaar. Analisten in Brazilië en Argentinië voorspellen grote oogsten mais en sojabonen.

Op het noordelijk halfrond is de start van de wintergewassen goed. In Oekraïne is het warm voor de tijd van het jaar. Het graan loopt de achterstand in die was ontstaan door de late inzaai. In de VS staat 93 procent van de wintertarwe er gemiddeld tot uitstekend bij. Het gewas heeft zich beter ontwikkeld dan in andere jaren. Dit alles houdt prijsstijgingen tegen.

De markt trekt zich weinig aan van de laatste actie van China. Het land weigerde een vracht Amerikaanse mais omdat er een transgene soort in zit die in China geen toelating heeft. Analisten beschouwen het als een incident. China koopt veel mais en wil met zo'n actie de prijs drukken.

Ook het feit dat Egypte dit keer de EU links laat liggen en tarwe koopt in Rusland, maakt weinig indruk. Iedereen weet dat Rusland weinig tarwe van goede kwaliteit heeft en Frankrijk juist wel.

Prognose: markt is rustig.

Of registreer je om te kunnen reageren.