Akkerbouw

Achtergrond

Vragende markt doet witlofprijzen goed

De prijzen voor witlof lagen vorige week ruim boven een euro per kilo. Deze week zakten ze iets, maar de overgang van oude naar nieuwe wortels betekent dat er momenteel geen optimale producties worden gehaald en er een vragende markt ontstaat. Dit komt de prijzen ten goede.

"De vraag is goed", stelt een Nederlandse witlofteler. "En de prijs met een beetje boven de euro redelijk. Dat zijn in een notendop de kenmerken van de huidige marktsituatie." De teler verwacht dat de prijzen richting Sinterklaas wel wat zullen dalen. "Dat is het marktmechanisme wat we al jaren kennen."

Van oud naar nieuw

De redelijk krappe aanvoer met de daarbij behorende prijzen valt te verklaren uit de overgang van oude wortels naar nieuwe wortels. Het is voor telers even wennen hoe met die wortels om te gaan en daardoor zijn de producties nog niet op het gebruikelijke niveau. Ook zijn de wortels nog niet altijd voldoende rijp, maar gegeven de omstandigheden worden ze toch opgezet. Over de kwaliteit van de witlof zijn over het algemeen geen klachten.

De woordvoerder van Veiling REO bevestigt de kenmerken van de huidige markt. "De prijzen zijn redelijk goed, maar dat is naar verwachting gezien de situatie. Er zitten nog wortels in de grond die door de natte omstandigheden nog niet gerooid konden worden. In Frankrijk is de situatie wat dat betreft iets gunstiger, maar alles overziende betekent dat toch dat er minder witlof op de markt komt en daardoor liggen de prijzen op een mooi niveau. Je kunt het ook zo stellen; er is momenteel sprake van minder overproductie." De woordvoerder verwacht dat de huidige situatie zal doorwerken op heel het witlofseizoen. "Natuurlijk weet je het nooit, maar ik schat in dat witloftelers een goed seizoen tegemoet gaan."

Prijzen afgelopen week

De prijs voor witlof lag afgelopen maandag op ZON fruit & vegetables nog op €1,55 per kilo voor Kort Grof. Dat zakte geleidelijk naar 67 cent op 28 november. Vorige week zat de prijs tussen €1,49 en €1,80 per kilo. Op Veiling REO een vergelijkbaar beeld met een prijs van 85 cent voor Flandria Kort Dik op 27 november en €1,65 op 25 november. Vorige week lagen de prijzen daar tussen €1,07 en ¤1,42 per kilo voor die sortering.

Tendens: licht stijgende aanvoer met redelijke prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.