Akkerbouw

Achtergrond

Uienprijzen komen niet van hun plaats

In de exportmarkt voor gele zaaiuien is er na een aantal rustige weken meer activiteit. Het gaat om een vrij brede vraag, die dus niet beperkt blijft tot hoofdzakelijk Afrika en het Verenigd Koninkrijk.

De baalprijs is nog zeer moeilijk omhoog te krijgen. Dat is vooral het gevolg van het ten opzichte van de vraag te grote aanbod vanuit Nederland.

Er zijn sorteerbedrijven die koste wat kost willen of moeten doorwerken. Bij de boer kun je nu niet snel bijkopen, zodat de telersprijzen gemakkelijk stand houden in een toch rustige marktstemming. Sorteerders kunnen uien die zijn ingekocht voor 16 tot 17 euro per 100 kilo niet kostendekkend doorstoten. De prijzen staan daarbij zelfs nog onder invloed van aanbod dat niet langer bewaard kan worden.

De kwaliteit van de uien in de bewaring is erg wisselend. Overigens komen er ook partijen met mindere kwaliteit op de markt van de sorteerders en verwerkers zelf, uit hun werkvoorraad. Complicerende factor in het geheel is dat de tarra moeilijk te herkennen is. De komende weken kunnen meer duidelijkheid opleveren.

Biologische uien vinden vooral hun weg naar de traditionele bestemmingen Frankrijk en vooral Engeland. Duitsland komt pas op termijn in beeld. De prijzen zijn in de afgelopen maand dan ook vrijwel onveranderd gebleven.

Prognose: de prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.